Hoogsensitiviteit bij kinderen

Hoogsensitiviteit-bij-kinderen-Senzy

Wat houdt HS in?

Een omschrijving van 1 zin is voor een hoogsensitief kind (HSK) niet te maken. Want elk kind is uniek. Ieder kind heeft zijn eigen mix van eigenschappen, verschillende opvoedingen en schoolervaringen meegekregen.
 
Wat wel genoemd mag worden is de bedachtzaamheid, gevoeligheid en intens karakter van een HSK. Een HSK is vaak creatief, slim en beelddenkend. Een HSK verwerkt informatie diepgaander en kan moeite hebben met het verwerken van prikkels

De maatschappij

HS is voor sommigen een gevoelig onderwerp. Enkelen vinden dat een kind niet gevoelig mag zijn omdat de maatschappij vrij hard is. In een ander gezin kan HS juist als iets waardevols worden gezien. 

Wij leven in een Westerse maatschappij die gericht is op daadkracht, snelheid en het voor jezelf opkomen. Er wordt verwacht dat er prestaties worden geleverd al vanaf jongs af aan. Het is een wereld met veel zintuiglijke en emotionele prikkels. Deze factoren vergroten het risico op overprikkeling bij kinderen.

Maatschappij Senzy
Kennis hoogsensitiviteit bij kinderen Senzy

Kennis is belangrijk

Als ouders kun je onmogelijk alle opvoedkundige informatie in huis hebben. Veel in de opvoeding doe je automatisch en op gevoel maar soms loop je vast. Dan kun je de juiste gebruiksaanwijzing van je kind even niet vinden. Hoe fijn is het dan dat je een beroep kan doen op professionals die ervoor geleerd hebben? Die jou in kunnen laten zien welke mogelijkheden er nog meer zijn? 

Mijn werkwijze is, dat ik de kids (op kindniveau) en de ouders de benodigde informatie geef over HS. Hierdoor krijg je een referentiekader om te kunnen functioneren vanuit jouw eigen kracht en jezelf niet te vergelijken met anderen. Deze kennis versterkt je vertrouwen waardoor opvoeden leuk blijft. 

Overtuigingen; positief en negatief

HSK voelen vaak al van jongs af aan dat ze ‘anders‘ zijn en denken ten onrechte dat er iets mis is ( soms ingefluisterd door niet-HS). Ze proberen zich aan te passen aan de maatschappelijke norm, ten koste van zichzelf. Op latere leeftijd kan het opbreken als de positieve overtuigingen in de minderheid zijn. Omdat overtuigingen mee worden genomen in de rest van het leven is het van belang dat deze vanaf jonge leeftijd positief en opbouwend zijn, zeker bij HS kids. 

positiviteit HS bij kinderen