Duidelijkheid

Duidelijkheid

Duidelijkheid

Als er iets is waar de meeste kinderen baat bij hebben is het duidelijkheid. De duidelijkheid hoe een dag gaat lopen (structuur), weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hun verwacht wordt geeft rust aan kinderen. Onduidelijkheid geeft vaak een onrustig gevoel van binnen. Dit herken je als volwassene misschien ook wel?

Vaste afspraken

Je kan dus vaak aan je kind(eren) merken als een situatie onduidelijk is. Kinderen worden onrustig, boos, verdrietig of zelfs driftig. Hiermee geven ze aan dat ze het eigenlijk gewoonweg niet begrijpen wat er is of de verwachtingen niet weten. Je kunt ze hier eenvoudig mee helpen door uitleg te geven waarom je iets beslist of doet. En leg ze uit waarom je iets van ze verwacht. Ook is het fijn om in situaties die minder vaak voorkomen uit te leggen wat er gaat gebeuren en hoe hij/zij wel en niet kan doen. Daarnaast werken vaste afspraken over wat jouw kind wel en niet mag ook heel goed. Als je werkt met een vaste structuur in huis en deze onderbouwt met bijvoorbeeld plaatjes of foto’s kan dat ook voor duidelijkheid zorgen. De afbeeldingen zorgen ervoor dat afspraken ‘beter blijven hangen’ in hun hoofdjes. Hoe meer vaste volgorde en dezelfde gewoontes, hoe meer structuur en duidelijkheid.

Gevoelige kinderen

Vooral de kinderen die wat gevoeliger zijn kunnen moeilijk tegen onverwachte veranderingen of situaties. Het geeft ze onduidelijkheid en daarmee onrust. Je kunt deze kinderen helpen door begripvol te zijn. Je geeft aan dat je begrijpt dat het een onduidelijke situatie is waarvan je kind andere verwachtingen had. Helaas loopt het anders en door te vragen wat het kind zelf aan de situatie kan doen geef je aan dat een situatie beïnvloedbaar is. Het kind gaat dan zelf op zoek naar een oplossing en dit is weer goed voor zijn/haar zelfvertrouwen. Als je kind zich begrepen voelt dan gaat hij/zij eerder mee in de situatie.

Stappenplan

Betekent dit dat je dan altijd alles in geuren en kleuren moet verantwoorden en uitleggen? Nee hoor, het is ook heel goed om soms de touwtjes even te laten vieren in situaties die dat toelaten. Dit geeft de kinderen ook de kans om te leren gaan met situaties die ‘gewoon even zo zijn’. En je merkt dan waarschijnlijk snel genoeg of je kind hier tegen kan of niet. Om vervolgens het stappenplan weer op te pakken en de situaties uit leggen door duidelijkheid te geven.

Contact

Merk je dat je kind ook vaak onrustig wordt in onduidelijke of nieuwe situaties? En weet je niet goed hoe je dit het beste aan kan pakken? Of zou je willen dat er iemand mee denkt met je kind en al spelenderwijs je kind om leert gaan met nieuwe situaties? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen. Een gratis en vrijblijvende afspraak is snel gemaakt via deze link.

Wil je meer weten over hoe het brein van kinderen werkt, wat hoogsensitiviteit is of wil je tips&tricks rondom de opvoeding? Dan kun je mij ook vrijblijvend volgen via Facebook en Instagram. Wekelijks gratis informatie en uitleg rondom de activiteiten en coaching die ik kinderen geef.

Leuk dat je reageert...